Låna med E-leg

Legitimation behövs för flera saker idag, både i vardagen och på nätet. Om du vill kunna identifiera dig online kan du använda dig av ett så kallat E-leg, det vill säga en elektronisk legitimation. E-leg ser ut som ett vanligt ID-kort men för att kunna användas elektroniskt behövs en speciell kortläsare som kopplas till din dator. Denna legitimation kan användas hos flera olika myndigheter, från CSN och Försäkringskassan, samt hos olika banker och kreditgivare.

Långivare (2)

5/5 i betyg (1 röster)
Rösta
Belopp 1000 - 30 000 kr
Löptid 30 dagar - 12 mån
Kostnad -
Eff. ränta 218,30 %
Uppl. avgift 0 kr
2.8/5 i betyg (6 röster)
Rösta
Belopp 2000 - 50 000 kr
Löptid 30 dagar - 1 år
Kostnad Kontokredit
Eff. ränta 67,4 - 649%
Uppl. avgift 285 kr

Om du redan har E-leg och kortläsaren kan du med fördel använda dig av denna legitimation för att skriva på avtal och skuldebrev. Om du vill låna med E-leg men fortfarande inte har beställt något kort så kanske det kan vara smartare att använda ett annat alternativ, nämligen BankID.

Vad är BankID?

BankID är en tjänst som utvecklats av företaget Finansiell ID-Teknik BID AB. Detta företags ägs bland annat av flera olika banker.

Skillnaden mellan BankID och E-leg

Rent praktiskt så används bägge för samma sak, det vill säga för att identifiera sig elektroniskt. Nackdelen med E-leg är att den inte är mobil på samma sätt som BankID kan vara. Eftersom du behöver en kortläsare som är kopplad till en dator kan du bara använda ditt E-leg via datorn.

BankID finns i flera former. Den ena formen är som en fil på datorn. Du laddar ned filen från banken. Du behöver även installera ett program för att kunna använda filen som identifikation. Du slipper använda en kortläsare och ett fysiskt kort, allting finns elektroniskt på datorn. Det andra alternativet du har när du använder BankID är det som kallas för Mobilt BankID.

Vad är Mobilt BankID?

Precis som namnet antyder är Mobilt BankID en elektronisk identifikation som du har på mobilen. Det är ett av de mest populära sätten att identifiera sig på online. Om du vill använda Mobilt BankID för att låna med E-leg så kan du ladda ned appen på din mobil, ansöka om Mobilt BankID hos din bank och därefter använda appen på mobilen för att skriva på din ansökan.

Kostar det något att ansöka eller använda BankID?

Nej, det kostar ingenting. Du måste dock ha ett konto hos en bank som erbjuder just denna tjänst. Själva kontot kan ha en viss kostnad. E-leg kostar ingenting och du behöver inte heller ha något bankkonto. Notera dock att du behöver en smartphone för att kunna använda Mobilt BankID, alternativt en dator. Det gäller även för E-leg. Bägge kräver även en internetanslutning.

Vi rekommenderar vanligtvis BankID eller Mobilt BankID framför E-leg. Om du inte har en mobil eller om du inte vill använda just BankID av någon anledning kan E-leg vara att ett alternativ. Om du vill låna med E-leg så använder de allra flesta långivare BankID som den föredragna metoden, något som är värt att tänka på. Du måste inte använda en elektronisk identifikation för att skriva på ett avtal. Det är även möjligt att få dokumenten skickade på posten. Då tar det dock längre tid eftersom posten måste leverera brevet hem till dig och sedan tillbaka till långivarens kontor för hantering.

You have voted!
Stäng
Vote for:
stars
Vote
You have not rated!